adminHlavnı administrátorOdoslané
pred 8 rokmiZ pošty:
Dobry den
prepacte, ze sa ozivam az teraz. Medzitym sa mi ozvali z archivu v Madarsku - ohladom stryka mojej mamky. Zacnem z informaciami, ktore ste spominali mozno zistite viac - text z archivu sa tyka pana Rozsu. ale ja Vas chcem velmi poprosit, ci su nejake udaje ohladom dedka mojej kamaratky, vraj to bol posledny Uhorsky husar. Jeho udaje su : Erazmus Csicsola narodeny 1891.
Ohaldom mamkynho stryka su udaje tu:
Meno : Rózsa János, miesto narodenia Kolta, 6. 8. 1916
tu je mojou kamaratkou prelozeny text, co mi zaslali z madarskeho archivu - Anna Balogh bola jeho mama.
1. februára 1943 sluzil v cestnej strazi prapor 22/II ,kde v oblasti potoka Olim zmizol.odvtedy nevedia o nom nc, pisu tu moznosti, bud zahynul v boji alebo ako zajatec, bud pri prevoze alebo priamo v zajati,...vraj koncom 90tych rokov obdrzali zoznam o zajatcoch v ruskych taboroch,no nebol ani na tom zozname.vraj 10 000 vojakov padlo a nemaju ani stopy.
Folyó év április 18-án kelt megkeresésére kutatást folytattunk a Hadtörténelmi Levéltár és Irattár 2. világháborús veszteségi nyilvántartásaiban Rózsa János (Kolta, 1916.) 2. világháborús halálával kapcsolatban.
A M. Kir. Honvédség rendelkezésünkre álló második világháborús veszteségi nyilvántartásai szerint Rózsa János (Kolta, 1916. 08. 06., a. n.: Balogh Anna) honvéd, címzetes őrvezető, aki a m. kir. 22/II. honvéd zászlóaljban szolgált, 1943. február 1-jén orosz hadműveleti területen, az Olim patak völgyében eltűnt.
Sorsáról azóta sem rendelkezünk bővebb információkkal. Feltehetőleg a harctéren halt hősi halált, vagy hadifogságba kerüléskor, esetleg a hadifogolytáborba történő szállítás közben hunyt el.
A keresett Rózsa János neve nem szerepel abban a névjegyzékben, amelyet az 1990-es évek végén az Orosz Föderáció adott át Magyarországnak a szovjet hadifogolytáborokban elhunyt magyar katonákról.
A mintegy 60 ezer nevet tartalmazó jegyzékben általában azok vannak feltüntetve, akik beérkeztek a szovjetunióbeli hadifogolytáborokba és ott regisztrálták őket.
Arról a sok tízezer magyar katonáról, akik a fogságba esés és a hadifogolytáborba való megérkezés között vesztették életüket sem Magyarországon, sem Oroszországban nincsenek adatok.
Prosim dajte mi vediet. dakujem
Haragova
---------------------------------------------------------------------
Ďalšia otázka:
Dobry den
dakujem, prosim pozerali ste meno Erazmus Csicsola narodeny 1891, spominala som ho v mojom maily, je to dedko mojej kamaratky ?
Ona tvrdi, ze to bol posledny rak-uhorsky husar.
Tiez by som sa chcela opytat na Jan-Tomas Róža (Rózsa) narodeny 1887 v Kolta - padol 1915.
dakujem
s pozdravom
Haragova
Nejakıch Róžovcov vyhodil Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Search.do?documentType=periodical&text=R%C3%B3zsa
aj Landesbibliothek:
http://digi.landesbibliothek.at/viewer/search/-/FULLTEXT%253A%2528r%25C3%25B3zsa%2529/1/-/-/
ale myslím, že to nie je oni jeden on.
Kartotéka nič nenašla:
http://www.vuapraha.cz/node/69
Hmm. Skúšajte ďalej rôzne variácie mena a bydliska v uhorskom prepise.