Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


Bella Andreas

Naposledy aktualizované pred 10 rokmi
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 10 rokmi
Z pošty:

Zdravím.

Vedeli by ste mi prosím povedať, čo sa dá vyčítať z tejto správy? Našiel som ju na Kremarius - zoznam strát.

Bella Andreas LstInfst., IR, Ungarn, Nógrad, Divényoroszi, 1893, kriegsgef, Vereinigtes Spital Nr. 77 in Kursk, Rusland

http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PSh...i=23275417

S vysokou pravdepodobnosťou sa jedná o môjho prastarkého až na ten rok. Môj prastarkı sa narodil 2. 1. 1886 v Podkriváni (Divény...) a údajne zahynul na Talianskom fronte pri Piave.

Bojoval pri Kursku?
Bol ranenı, hospitalizovanı?
Prežil?
Bol znova zaradenı do vojska?
Ako zistím kde je jeho miesto posledného odpočinku?

Zatiaľ ďakujem - Vlado Bella


Myslím si, že to nebude on.
Nesedia dátumy narodenia. Budú to asi len špekulácie, ale mohol byť zajatı niekde na Ukrajine, odtiaľ sa dostal do rôznych zajateckıch táborov, až v niektorom z nich ochorel a dostal sa do nemocnice v Kursku. Ďalší osud sú už tiež len špekulácie, ale je možné, aby prežil a dostal sa ešte späť do bojov (ak to zranenie bolo niekedy skoro, na začiatku vojny).
Upravil/a branislav dňa 03-07-2014 20:23, pred 10 rokmi
peterpeterSenior užívateľ
Odoslané pred 10 rokmi
Bella Andreas, ktorı bol v Zoznamoch strát...3.1.1918, vıtl. 640, str. 7, zaznamenanı ako zajatı a v nemocnici v Kursku, sa podľa Matriky narodenıch (rím.-kat.), Podkriváň, r. 1893, obr. 77, narodil 30.5.1893. Ide teda len o menovca (príbuzného?) z tej istej obce, keďže hľadanı Bella Andreas sa narodil 2.1.1886. Aj ten je v Matrike narodenıch (rím.-kat.), z Podkriváňa, r. 1886, obr. 14. O prvom Andreasovi (1893) je ešte jeden skorší záznam v Zozname strát...26.8.1916, vıtl.456, str. 7, ale len ako o zajatcovi, v meste Lgov, čo je mesto neďaleko Kurska. Myslím si, že v zajatí ochorel a neskôr sa dostal do záznamov ako hospitalizovanı v Kursku v nemocnici. Záznam o hľadanom nar. 1886 som nenašiel, je ich tam zrejme ešte niekoľko, napr. Zoznam strát...7.12.1914, vıtl. 75, str. 7, Bella Andreas, Reslnft., IR. Nr. 76, 7. Komp., verw., ale nie je udané bydlisko ani rok narodenia a tak sa nedá jednoznačne nič potvrdiť v jeho prospech. Mohol byť zaradenı v inom pluku než bolo obvyklé, alebo časom preradenı.
To, že zahynul údajne na talianskom fronte na Piave by som radšej nepovažoval za pravdu, pokiaľ sa nepotvrdí. Pokiaľ ide o spomienky spolubojovníkov bol by som skôr skeptickı. To je aj prípad môjho pradedka, keď môjmu otcovi kedysi spomínali pradedkovi spolubojovníci, že vozil muníciu, voz dostal zásah a vraj zomrel rıchlo, bez trápenia. Vo VHÚ v Prahe sa pritom zachoval jeho kmeňovı list, podľa ktorého padol do ruského zajatia. Mám aj úmrtnı list zo zajatia na jeho meno, z Kriegsarchívu vo Viedni, ale inak nepotvrdenı dátumom narodenia alebo bydliskom, takže jeho osud v zajatí je ďalej nejasnı. Minulı rok som sa stretol s viacerımi inımi prípadmi, spomienkami od spolubojovníkov, keď malo ísť údajne o Piavu (ale aj iné miesta, napr. "dôstojne pochovanı pod dubom v Rumunsku"....) a nakoniec sa v Zoznamoch... alebo v archíve táto skutočnosť nepotvrdila.
Upravil/a peter dňa 03-07-2014 19:59, pred 10 rokmi
fekiacfekiacMember
Odoslané pred 10 rokmi
Záznam z matriky umretıch Pešieho pluku 25 (VHA pod č. 300 str. 87) oznamuje zhruba toto:
Bella Ondrej
pešiak bıv. pešieho pluku čís. 25, narodenı 2.1.1886 v Podkriváni, okres Lučenec, Slovensko, ... ...ktorı sa zúčastnil svetovej vojny na ruskom bojisku a je od 3.4.1916 nezvestnı, prehlasuje sa za mŕtveho a ustanovuje sa za deň smrti, ktorı menovanı neprežil 10. jún 1918.
Vırok sedrie zo dňa 8.11.1924...

Ten záznam Vám môžem poslať.

To znamená, že zrejme neexistoval úradnı - vojenskı záznam o jeho smrti a preto rodina požiadala o vyhlásenie za mŕtveho - aby dostali vdovskı dôchodok, alebo to potrebovali k dedičstvu a pod.

Takže miesto jeho smrti aj večného odpočinku je otázne, možno ozaj padol do zajatia na ruskom fronte a umrel skôr, ako ho ako zajatca zaevidovali... možností je viac. Píšem o ruskom fronte, keďže je zaevidované, že je od 3.4.1916 nezvestnı, čo si myslím, že ten dátum nie je vymyslenı.

Z Podkriváňa ešte umrel vo Vojne Matej Bella a mám ešte zaevidovaného Ondreja s priezviskom Bell nar. 1891.

Máte na Podkriváni pomník padlım v 1.sv. vojne? Zatiaľ mám pribl. 40 padlıch z Podkriváňa, ak by ste mali vedomosť o hocikom, dajte mi prosím vedieť, vopred Vám vďaka.
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: Administrátor