Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


ADAM GAJDOŠÍK, nar. 1885, Soblahov

Naposledy aktualizované pred 10 rokmi
peterpeterSenior užívateľ
Odoslané pred 10 rokmi
ADAM GAJDOŠÍK,
*2.6.1885 v obci Soblahov, okr. Trenčín, rodičia Ján a Alžbeta r. Jandová. Dňa 2.5.1910 sa zosobášil s Evou Hrnčárovou, s ktorou mal dcéru Máriu a syna Adama
*16.12.1914. V rodine sa nezachovala spomienka, či svojho syna aj videl predtım, než padol, ani sa nevie, či rodina dostala oznam o jeho smrti. Dá sa predpokladať, že áno, pretože jeho manželka sa 7.1.1921 druhı krát vydala za Ondreja Chudého.
V auguste 2012 sa podarilo vo VHA v Prahe vyhľadať v kartotéke padlıch vojakov za 1. svetovej vojny kartotečnı lístok s údajmi o osude Adama. Na spomínanom kartotečnom lístku je zaznamenané:
"Adam Gajdošík, vojak bıvalého 15. HIR, narodenı 1885, Soblahov, okr. Trenčín, Slovensko, zomrel 5.5.1915 v obci Kňahynín, okr. Veľkı Bereznı, Podkarpatská Rus, dátum pohrebu 5.5.1915 tamtiež. Opísané podľa matriky bıvalého honvédskeho pešieho a husárskeho pluku, uloženej u Veliteľstva VII. zboru. Úmrtná kniha: tom. I/Ia, fol. 365". Koncom apríla 1915 skončili boje o Karpaty, ktoré prebiehali od januára toho istého roku. Posledné boje na Slovensku prebiehali pri Zborove, Rusi ho opustili v noci z 5.5. na 6.5.1915. Počas bojov boli vojaci väčšinou pochovávaní narıchlo v blízkosti miest bojov, alebo podliehali zraneniam a chorobám v nemocniciach. V obci Kňahynin (Csillagfalva) by malo byť pochovanıch 21 padlıch na obecnom cintoríne. V roku 1923 sa začali exhumácie vojakov v celom okrese Velykyj Bereznyj, ktoré zabezpečovali tunajšie žandárske stanice, podľa usmernení vtedajšieho MNO. Ako monumentálny bol vybudovanı iba jedinı cintorín v meste Velykyj Bereznyj.
Pozostatky padlıch z Kňahynína boli zrejme presťahované na cintorín do Veľkého Berezneho. Meno Adama Gajdošíka je na pamätnej tabuli na kaplnke pri cintoríne ako jedno zo 47 mien padlıch z obce Soblahov.

Spracoval Peter Pavlík
Upravil/a peter dňa 16-05-2014 12:17, pred 10 rokmi
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.