Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


Rudolf Gregor - 1917

Naposledy aktualizované pred 11 rokmi
T
tgregorNewbie
Odoslané pred 11 rokmi
Dobrı deň, už dlhšiu dobu som sa snažil zistiť dátum úmrtia môjho pradeda Rudolfa Gregora, ktorı mal padnúť v 1. SV. Nepodarilo sa mi ho však vypátrať ani cez Kramerius, tak som napísal do VÚA v Prahe. Dostal som odpoveď, že zomrel 2.9.1917 v záložnej nemocnici vo Veľkom Varadíne, Rumunsko, s odkazom na úmrtnú matriku "ppl. č. 41", ktorá by sa mala nachádzať vo VHA v Bratislave. Nie je mi jasné, čo by malo byť "ppl. č. 41". Ak by to mal byť 41. peší pluk, tak neviem, ako by sa k nemu môj predok dostal, v čase odchodu k vojsku žil v obci Malé Hoste (Kisvendeg) (v Nitrianskej župe, na hranici s Trenčianskou), a tiež neviem, prečo by mali byť záznamy zo 41. pešieho pluku v Bratislave. Alebo by ísť o preklep v čísle pluku?
Za pomoc vopred ďakujem
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 11 rokmi
Infanterieregiment Erzherzog Eugen Nr.41 mal doplňovacie obvody pre všetky 4 prápory v Czernowitz - na Bukowine - teraz na Ukrajine. http://www.austro-hungarian-army.co.u...fantry.htm . Mapa obvodov spoločnej armády je tu: http://www.mlorenz.at/images/militaer..._gross.jpg.

Tiež si neviem predstaviť, žeby narukoval do 41. IR, iba snáď ak bol presťahovanı, alebo dlhodobo žil tam, a tam ho aj odviedli. To je ale dosť málo pravdepodobné. Skôr to vyzerá ako aj uvádzate na preklep. Mal by to byť asi 14. honvédsky peší pluk. Ten bol asi od októbra 1916 minimálne do konca roka 1917 v Rumunsku. Pozrite našu mapu https://maps.google.com/maps/ms?msid=...bcc5&msa=0 . Aj keď je čudné, že Vám uviedli skratku 41.ppl, čo celkom ani s preklepom nesedí, keďže bol 14. HONVÉDSKY. Aj s preklepom by to malo byť 41.hppl.

Na vojenské matriky vo VHA v BA som uviedol link aj na tomto fóre, ešte raz tu: http://www.vhu.sk/data/files/380.pdf. Ak si to prelistujete, majú tam 41.ppl, ale je až z obdobia ČSR.
Upravil/a admin dňa 01-07-2013 20:54, pred 11 rokmi
T
tgregorNewbie
Odoslané pred 11 rokmi
Mne skôr napadlo, či by nemohlo ísť o 71. peší pluk. Ak by to mal byť 14. hppl, tak by tam museli byť až dva preklepy.
Odoslané pred 11 rokmi
zdravím, napíšte alebo zavolajte im nech Vám to odskenuju a pošlu ,podla mna to maju z kmenoveho listu.Treba si ho vyžiadat.Momentalne je archiv zatvorenı koli stahovaniu.
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 11 rokmi
Nerád by som sa mılil, ale 71. IR operoval v októbri 1917 v oblasti Ľvova na Ukrajine. Takže Rumunsko to ani zďaleka nie je.
T
tgregorNewbie
Odoslané pred 11 rokmi
VÚA v Prahe som už kontaktoval. Poslali mi iba toto, s tım, že kmeňovı list sa nezachoval. A mňa teraz zaujíma riadok "Opsáno na podkladě"
http://2i.sk/91ac3e14c7
branislavbranislavMember
Odoslané pred 11 rokmi
Toto vyzerá byť legionársky pluk. Chce to niekoho, kto sa zaoberá legionármi, aby to pozrel. Skúste kontaktovať niekoho na http://www.karelvasatko.cz/hlavni-str...ni-stranka. S légiami sa zaoberá aj náš užívateľ Feďo. Otázka je, či by mohli byť čs. légie už v sept. 1917 v Rumunsku. Ja mám podozrenie, že mohli. Potom by to mohol byť legionársky pluk.
Upravil/a branislav dňa 27-07-2013 18:07, pred 11 rokmi
PavolRusnakPavolRusnakVeterán užívateľ
Odoslané pred 11 rokmi
Kedy asi bol Rudolf Gregor odvedenı a akú mal hodnosť? Napadli ma totiž ďalšie možnosti:
1.- bol odvedenı v neskoršej fáze vojny a dostal sa do iného pluku, než do ktorého doplňovacieho obvodu patril (videl som už takı prípad)
2.- ak bol kadetom alebo dôstojníkom, mohol byť tiež priradenı k inému pluku ...

Ak bol legionár, tak ako ranenı zajatec sa mohol dostať prakticky kamkoľvek v zázemí. Veľkı Varadín ležal totiž dosť hlboko vo vnútrozemí Uhorska (čo, ako sa mi zdá, zatiaľ nikto nezobral do úvahy ;) ...)
Upravil/a PavolRusnak dňa 11-09-2013 08:52, pred 11 rokmi
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: Administrátor