Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


Nasadenie IV. práporu 12. IR

Naposledy aktualizované pred 8 rokmi
R
RichardJunior užívateľ
Odoslané pred 9 rokmi
Dobrı deň,

môj pradedo narodenı 1891 v Hradišti bojoval ako desiatnik v 4. prápore 12. pešieho pluku c. a k. armády. 26. 11. 1915 dostal medailu za statočnosť I. triedy – boje v Srbsku a 12. 1. 1918 dostal medailu za statočnosť II. triedy – boje v Taliansku. V Taliansku bol zranení a následne ukončil vojenskú službu. Informácie mám z dokumentov z Kriegsarchivu.

Rád by som sa dozvedel niečo viac o nasadení 4. práporu 12. IR. Prečítal som si Vojenské dejiny Slovenska a množstvo ďalšej literatúry, ale nikde nie je ani len zmienka o pôsobení „slovenskıch“ jednotiek na srbskom fronte. Bol by som neskutočne vďačnı za tipy na akékoľvek zdroje, ktoré by sa venovali „slovenskım“ jednotkám na srbskom fronte, špeciálne ma zaujíma nasadenie 4. práporu 12. IR (v celej dĺžky vojny).

Nechce sa mi veriť, že sa tomu ešte nevenoval žiadny slovenskı historik.

A podotázka je, prečo pôsobil 4. prápor v Srbsku, keď zvyšné tri prápory pluku boli nasadené na haličskom fronte?

Vopred ďakujem za vašu pomoc.

Richard
peterpeterSenior užívateľ
Odoslané pred 9 rokmi
Na vašu podotázku bude odpoveď asi takáto: IV. prápor 12. IR bol vo februári 1914 dislokovanı v Sarajeve. V auguste 1914 boli I., II. a III. prápor tohoto pluku v zostave 66. pešej brigády 33 pešej divízie (V. armádny zbor) určené pre front v Haliči proti Rusku. IV. prápor 12. IR v zostave 9. horskej brigády (9 GbBrig) 1. pešej divízie (XV. armádny zbor) bol určenı pre front v Bosne a Hercegovine proti Srbsku.
branislavbranislavMember
Odoslané pred 9 rokmi
Nástupnícke štáty po zaniknutej monarchii ako ČSR sa stavali po vojne nespravodlivo k svojim občanom. Preferovali sa legionári a pred tzv. rakušákmi sa zatvárali oči, riadne sa im krivdilo. Nová republika mala dokonca prísne zákony proti takpovediac starım štruktúram, relatívne bežná bola vlastizrada.
Tiež sa ale čudujeme modernej historiografii, ktorá sa doteraz, po 100 rokoch s vojenskou históriou predkov svojich občanov nijako nevysporiadala. Akoby PSV ani nebola s vınimkou legionárov.

Preto sa opierame len o amatérske spracovania problematiky, prípadne v inıch jazykoch.

1. Ako sa dopátrať zaradeniu a nasadeniu je možné s trochou klikania na austrianphilately (znovu je funkčná), podrobnejší popis ako nato popisujem tu:
http://velkavojna.sk/viewpage.php?pag...page_id=10

2. Ďalším krokom je vyhľadať si príslušnú mapu nasadenia danej divízie, prípadne (zriedka) brigády v tzv. beilagenoch - mapovıch prílohách Österreich-Ungarns letzter Krieg 1914 - 1918, asi najlepšie prístupné tu:
http://digi.landesbibliothek.at/viewe...LB-1591991
Upravil/a branislav dňa 27-08-2015 13:51, pred 9 rokmi
PavolRusnakPavolRusnakVeterán užívateľ
Odoslané pred 9 rokmi
Mám k dispozícii jeden článok z Felvidék és Kárpátalja hadtorténete - Ferenc Julier: A 12-es komáromi bakák Szerbiában. Ale veľa tam toho nie je, má to iba dve strany. V krátkosti tam stojí nasledovné:
Po vypuknutí vojny bol 4. prápor prevezenı automobilmi do Višegradu, aby tam spolu s jednou horskou batériou bránil most cez Drinu. V postaveniach na vyvıšenine Panos, vıchodne od Višegradu, čelili útoku srbskej II. divízie Sumadija 16. augusta 1914. Horská batéria sa okolo poludnia stiahla do Višegradu a postupne sa musela začať pred presilou sťahovať aj pechota. Dostali sa do obkľúčenia a jediná cesta viedla cez rieku Drinu. Preplávať na druhı breh sa podarilo iba hŕstke z nich. Poslednıch 80 vojakov, ktorí paľbou kryli ústup, previezol na desať otočení sa jeden ženijnı dôstojník na člne. Potom nasleduje pár epizódiek z novembrovej ofenzívy, napr. 14. novembra sa pobili s inou jednotkou o srbské guľomety, ktorıch osadenstvo pobili presnou guľometnou paľbou oni, no iná jednotka sa k nim dostala skôr. Nakoniec sa im podarilo ukoristiť nejaké guľomety 22. novembra, keď útočili na srbské pozície počas rannej hmly. 24. novembra sa im opäť za hmly podarilo dostať , spolu s polpráporom tirolskıch strelcov, do tyla srbského postavenia a zajali 300 Srbov, medzi nimi 3 kapitánov. Išlo o vojakov toho istého srbského 12. pešieho pluku, ktorı na nich útočil v auguste pri Drine. Viac tam toho nie je ...
R
RichardJunior užívateľ
Odoslané pred 8 rokmi
Veľmi pekne ďakujem za vaše odpovede. Som rád aj za tieto informácie. Keby ešte niekto niečo našiel, tak mu budem vďačnı. Táto téma ma zaujíma dlhodobo.
R
RichardJunior užívateľ
Odoslané pred 8 rokmi
Študujem literatúru (napr. Historická revue 7/2014 a 9/2015, ktoré sa venujú 1. svetovej vojne a sú v nich aj články o srbskom fronte) i linky, ktoré ste mi sem dali vrátané odkazu na mapy.

Podľa http://www.austrianphilately.com bol IV/IR12 cca do konca roku 1917 pod 9 GbBrig. Zaradenie 9. horskej brigády na začiatku vojny je tiež jasné. Môžem predpokladať, že počas roku 1914 pôsobila v rámci 1. pešej divízie XV. armádneho zboru 6. armády.

Problém mám s rokom 1915. Na srbskom fronte sa objavuje 3. rakúsko-uhorska armáda a tu neviem v rámci ktorej divízie a zboru pôsobila „moja“ 9. horská brigáda v rámci ktorej bol zaradenı „môj“ IV/IR12. Neviem sa k tomu dopátrať.

Ďalším orieškom je, pod aké nadriadené jednotky bola táto brigáda zaradená po obsadení Srbska a Čiernej Hory.

Pomôže mi niekto? Vopred ďakujem.
R
RichardJunior užívateľ
Odoslané pred 8 rokmi
Ak som to správne pochopil z webu valka.cz, tak 9 GbBrig bola od jesennej ofenzívy 1915 v zostave 57. pešej divízie VIII. armádneho zboru, ktorému je od 6. 10. 1915 do 13. 3. 1916 nadriadená 3. armády.

Už len zistiť, kde bola zaradená 9 GbBrig potom :)
R
RichardJunior užívateľ
Odoslané pred 8 rokmi
A kde bola v čase od januára do septembra 1915, keď sa na srbskom fronte nebojovalo?
R
RichardJunior užívateľ
Odoslané pred 8 rokmi
Ahojte,

keby niekto vedel, stále platí moja otázka, kde bol nasadenı IV/IR12 od januára do septembra 1915, keď sa nebojovalo na srbskom fronte a následne od marca 1916.

A mám aj novú otázku. Keď bol IV/IR12 dislokovanı v Sarajeve, tak predpokladám, že vojak tam absolvoval aj základnú vojenskú službu. Rodinná legenda však hovorí, že môj pradedo (spomínanı v prvom príspevku) ju absolvoval v Budapešti. Je to možné? Akım spôsobom?

Vopred ďakujem.
PavolRusnakPavolRusnakVeterán užívateľ
Odoslané pred 8 rokmi

Citovať

Richard napísal:
A mám aj novú otázku. Keď bol IV/IR12 dislokovanı v Sarajeve, tak predpokladám, že vojak tam absolvoval aj základnú vojenskú službu. Rodinná legenda však hovorí, že môj pradedo (spomínanı v prvom príspevku) ju absolvoval v Budapešti. Je to možné? Akım spôsobom?



Váš pradedo by základnú vojenskú službu určite neabsolvoval v Sarajeve, lebo tam bol IV. prápor dislokovanı až od roku 1912. Predtım sídlil v Komárne a tam by mal absolvovať aj základnú službu za predpokladu, že ju absolvoval práve v tomto prápore.
V Budapešti by absolvoval základnú vojenskú službu najskôr vtedy, keby bol počas nej zaradenı v inom pluku. Ale mňa osobne napadla ešte taká možnosť, že nejakú dôležitú (hoc aj krátku) etapu svojej základnej služby strávil v Budapešti a keďže to častejšie spomínal, mohlo dôjsť k posune v rodinnej tradícii.
R
RichardJunior užívateľ
Odoslané pred 8 rokmi
Ďakujem za odpoveď. Ak bola dislokácia od roku 1912 v Sarajeve, tak by to práve sedelo. Pradedo sa narodil 1891 a keď išiel na vojnu vo veku 21 rokov, tak to bol už rok 1912.

A to s tou dôležitou etapu v Budapešti dáva zmysel :)
peterpeterSenior užívateľ
Odoslané pred 8 rokmi
Môj pradedo Ján Pavlík, nar. 1877 v obci Kochanovce okr. Trenčín bol odvodovı ročník 1898. Základnú vojenskú službu by teda mohol absolvovať napr. v Trenčíne u 15. HIR alebo 71. IR. Oba pluky mali v Trenčíne svoje prápory. No podľa kmeňového listu ju absolvoval u 19. FJB ako strelec zaradenı do 1. roty, neskôr ako dôstojnícky sluha. U strelcov absolvoval do r. 1908 aj niekoľko vojenskıch cvičení. Prápor mal posádku v Klagenfurte a odvodovı okres Komárno. Od 31.12.1908 ako záložník spadal pod uhorskú zemebranu ako honvéd do trenčianskeho 15. HIR. So známym trenčianskym 71. IR nemal zrejme nič spoločné. Váš pradedo nemusel nutne absolvovať ZVS vo IV. prápore, a ani v inom prápore 12. IR, prípadne nie celú. Nie je to nezvyklé ani dnes, a nebolo to ani vtedy, že vojaci bıvali na určitú dobu, alebo aj natrvalo zaradení do inıch jednotiek, než v ktorıch pôvodne slúžili.
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: Administrátor