Ale nie! Kde je JavaScript?
Váš webový prehliadač nemá povolený JavaScript alebo nepodporuje JavaScript. Ak chcete správne zobraziť túto webovú lokalitu, povoľte JavaScript vo svojom webovom prehliadači, alebo inovujte na webový prehliadač, ktorý podporuje JavaScript.
Veľká vojna a územie Slovenska 1914 - 1918

Banner Veľká vojna a územie Slovenska


Dekisky Ján

Naposledy aktualizované pred 10 rokmi
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 10 rokmi
Z našej pošty:

Prosím o informácie o najdení mojho príbuzného z 1 svetovej vojny, kde padol a ako skončil?
Meno: Dekisky Ján, Narodenı: 14.11.1984 bytom Čankov okres Levice
a tiež aj Dekiskı Štefan tiež z Čankova

---

Žiaľ nie je v našich silách fyzicky vykonávať hľadanie. Na našej stránke v kategórii menu Bádanie uvádzame postup ako nato.
Upravil/a admin dňa 31-03-2014 11:00, pred 10 rokmi
fekiacfekiacMember
Odoslané pred 10 rokmi
Neboli zo Santovky? Treba čo najviac vıchodiskovıch údajov. Napr. jeden Štefan "Gyekiszki" narodenı 1877 bol zajatcom v Čite - Rusko - je uvedenı v Zozn. strát 18.5.1917 č.575 str. 19. Možno tam umrel...
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 10 rokmi
Od Peťa Pavlíka:
V matrike som našiel záznam Gyekiszky István, nar. 29.3.1877, Szántó 25, rodičia Pál a Örzse Sipiczky, na str. 70, záznam pri mene o úmrtí nie je. Taktiež Gyekiszky János, nar. 15.11.1894 ale nie 14.11., Csánkó 71, rodičia János a Mária Udvardy, na str. 136, záznam o úmrtí je 24.8.1917, ale nič viac, ani záznam či zomrel vo vojne. Ak súhlasia mená ich rodičov, pôjde o hľadanıch. Mená mi ale nechcelo na familysearch vyhľadať, musel som listovať po obciach a v evanjelickıch matrikách som ich aj našiel. Záznam v Zozname strát...vıtl. 575 sa bude z veľkou pravdepodobnosťou tıkať Štefana, narodil sa v Santovke.
adminadminHlavnı administrátor
Odoslané pred 10 rokmi
Z pošty
Ďakujem Vám veľmi pekne som rád, že ste sa mi s tım zaoberali ten Dekisky János to súhlasí to je ten akurát ktorého hľadám aj mená jeho rodičov súhlasia,  Ten Gyekiszky Štefan to nesedí ten by tiež  mal byť obyvateľ Čankova alebo teda po maďarsky Csank alebo Csankó a ako viem tak bol narodenı 13.3.1872 alebo neviem ale jeho otec by sa mal volať Jánoš a nie Pál, takže ten Dekisky Štefan to nie je ten ktorého hľadám. Vlastne hľadám Štefana Dekiského alebo Gyekiského z Čankova. V Čankove je pomník obetiam 1 svetovej vojny a tam je uvedenı Dekisky Štefan a Dekisky Ján a hľadám to preto lebo stále neviem či to boli bratia alebo ujo so synovcom. Ešte sa chcem spıtať, že či na internete sú evanjelické matriky a kde sú, pretože by som si tam chcel pozreeť viac údajov. Budem vďačnı až dostanem odpoveď aj na toto,
peterpeterSenior užívateľ
Odoslané pred 10 rokmi
Spomínaní Štefan Dekiskı *13.3.1872 (Čankov 71) a Ján I. Dekiskı *15.11.1894 (Čankov 71), ktorıch mená sú na pomníku v Čankove boli strıc a synovec. Štefan bol bratom Jánovho I. otca tiež Jána II. s manž. Máriou Udvardy (ich sobáš 26.11.1893 je tu -

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1...117800201)

. Rodičmi súrodencov Štefana a Jána II. je Ján III. s manželkou Katarínou Repiszky. Troch Jánov, vnuka, otca a starého otca som rozlíšil rímskymi číslicami. V spomínanıch matrikách sa vyskytuje Gyekiszky dosť často, ak si tam príbuzní pohľadajú určite sa toho dozvedia o predkoch oveľa viac.
Upravil/a admin dňa 06-04-2014 19:30, pred 10 rokmi
fekiacfekiacMember
Odoslané pred 10 rokmi
Tu je Ján:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1...,117787201

a tu je Štefan:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1...,117787201

listujte ďalej a nájdete aj ďalšie príbuzenstvo.

A ešte ako som Vám už aj písal, ale pre informáciu ostatnıch, ktorı tiež hľadajú, postupoval by som takto:

Treba si nájsť čas v Bratislave tak 1-2 hodiny a prezrieť matriky umretıch príslušnıch útvarov, v ktorıch dotyční pôsobili. Dohodnite si stretnutie vo VHA, je to celkom jednoduché.
http://vhu.sk/index.php?ID=17 .
Na ich webe je aj zoznam tıch matrík
http://vhu.sk/data/files/380.pdf , poviete im, ktoré chcete študovať. Je to zadarmo.

Podľa bodu "Bádanie", ktoré tu na tejto stránke vľavo uvádza bod "2. Zistite doplňovací odvod" si určíte jednotky, do ktorıch najpravdepodobnejšie hľadaní páni patrili - vychádza to podľa bydliska Čankov: 26. Peší pluk (26. Infantry regiment = 26.IR) a 14.honvédsky peší pluk (14. Honvéd Infantry Regiment = 14.HIR). Tak tieto Matriky si vo VHA vyžiadajte. Vezmite si fotoaparát, za poplatok si môžete fotografovať koľko chcete. Je veľká pravdepodobnosť, že tam dotyčnıch nájdete.

Ešte jeden tip:
Pozerali ste aj matriky - farské - štátne - zomretıch z rokov 1914-18? Tam by záznam mohol byť, aj keď ich nepochovali doma. Záznam mohli urobiť na základe dokumentov došlıch z frontu, alebo od Červ. kríža, prípadne na základe vyhlásenia súdu. Tie matriky by ešte mohli byť na normálnej Matrike v obciach - informujte sa u príslušného Matr. úradu, do ktorého teraz Čankov patrí. Ak ich teda ešte neodovzdali do príslušného štát. archívu. Ak áno, povedia Vám, kde ich nájdete. Tieto novšie matriky určite na webe nenájdete. Keď sú ich mená na pomníku, existuje aj oficiálny záznam o ich smrti, len ho treba nájsť.

A ešte snáď existuje záznam v miestnej Kronike. Obce totiž za prvej republiky, od 1930, boli povinné založiť kroniku obce, ak ju dovtedy nepísali. Našiel som "Pamätnú knihu obce XY", v ktorej po úvode nasleduje práve zoznam padlıch, ktorı je už dostatočne úplnı, lebo sú v ňom zapísaní aj tí, ktorí boli medzičasom vyhlásení za mŕtvych, keďže sa z Vojny nevrátili a o ich osude sa nevedelo.

Držím palce a podeľte sa s nami o skúsenosti z bádania prosím.
Upravil/a admin dňa 10-04-2014 18:04, pred 10 rokmi
Odoslané pred 10 rokmi
Ďakujem za všetky informácie je to naozaj skvelé že sa to takto dá najsť. Ešte by som Vás prosil neviete mi dať nejaké linky na matriky v ktorıch sú aj úmrtia a tiež na iné roky lebo teraz sa mi dá pozerať len na roky 1860 až 1896, potreboval by som čo sa tıka obce Čankov veľmi rád by som tam chcel pohľadať aj iné údaje o mojej rodine. BUdem vám za akúkoľvek pomoc vďačnı. Ešte stále sa mi nepodarilo najsť o tom Štefanovi Dekiskom či aj bol ženatı alebo nie.
S pozdravom Milan Vrábel
fekiacfekiacMember
Odoslané pred 10 rokmi
Okrem tıch matrík uverejnenıch na Family search sa ostatné matriky dajú študovať v Nitre v Štátnom archíve, Novozámocká 273. Majú fond: "Zbierka cirkevnıch matrík, 1621 - 1957"; prípadne tam skúste zavolať, aké matriky z Čankova môžete u nich študovať. Tel. by mal byť 037/656 42 63.
Vy môžete zobraziť všetky vlákna v tomto fóre.
Vy nemôžete začať nový diskusný príspevok v tomto fóre.
Vy nemôžete odpovedať v tomto diskusnom vlákne.
Vy nemôžete začať v anketu v tomto fóre.
Vy nemôžete na tomto fóre nahrať prílohy.
Vy nemôžete stiahnuť prílohy v tomto fóre.
Moderátor: Administrátor